wtorek, 10 maja 2011

Łosoś z masełkiem czosnkowym sałatką i bułeczkami pieczonymi

Dzisiaj dodaję przepis na pyszny obiad, jak tylko rano wstałam jakoś zapachniało mi łososiem i stwierdziłam że trzeba coś z tym zrobić.


A więc tak potrzebujemy :
4 kawałki łososia świeżego - surowego
cytrynę
pieprz kolorowy
masło czosnkowe lub czosnek
sól najlepiej morską

Trzeba nagrzać dobrze piekarnik najlepiej na 220 stopni.
Łososia natrzeć sokiem z cytryny i wstawić na chwilę do lodówki, po około 10 min wyciągnąć rozłożyć na na foli aluminiowej. Posypać z wierzchu pieprzem oraz solą i na samą górę dodać łyżkę masła czosnkowego. Jeśli nie posiadamy go można samemu zrobić, wystarczy dodać do zwykłego masła rozgniecione 1 lub 2 ziarenka czosnku i dobrze wymieszać. Kiedy mamy już gotowe porcję wstawiamy do piekarnika na około 20 min nie przykrywając niczym.

Sałatka :
Można kupić zestaw sałatek w woreczku, lub kupić sałatę lodową dodać pomidora ogórka i do tego polać sosem vinegre. Polecam ten z Knorra ponieważ ma świetny smak i  szybko się go robi - 3 łyżki stołowe wody oraz 3 łyzki stołowe oleju lub oliwy z olivek którą osobiście polecam.

Bułeczki :

Wystarczy dodać na nie troszeczkę masła czosnkowego i piec przez około 10 min, jeśli ktoś woli iść na łatwiznę zawsze można kupić mrożone bagietki z masełkiem :). Ale lepiej smakuje zrobiona samemu.


I tak o to mamy przepyszny obiad !


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz