Mam słabość do owoców morza - więc ostatnimi czasami goszczą u mnie bardzo często na przemian z sushi.
Ośmiorniczka z ziemniakami
- 1 kg mrożonej ośmiornicy
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych (jeśli posiada). Zagotować 2 l wody i na gotującą się wodę wrzucić ośmiornicę. Po chwili wyciągnąć ją i wsadzić z powrotem. Czynność tą wykonać jeszcze trzy razy. Po trzecim razie do wody dodać 2 łyżki soli, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, obraną cebulę, natkę pietruszki i ośmiornicę. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Ugotowaną ośmiornice odcedzić i przestudzić, po czym pokroić ją na małe kawałki i przełożyć do ziemniaków.
Przygotować sos: Olej zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu mielonego, papryki mielonej, dobrze wymieszać i polać ośmiornicę.
Przygotować sos: Olej zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu mielonego, papryki mielonej, dobrze wymieszać i polać ośmiornicę.
Drugi przepis to :
Ośmiornica marynowana z ogórkiemPotrzebne składniki:
- 2 mrożone ośmiornice
- 1 ogórek szklarniowy
- Na marynatę:
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Opis przygotowania:
Ośmiornice rozmrozić, umyć, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Ogórka umyć i pokroić w plastry. Ocet wymieszać z oliwą i cukrem. Pokrojone ośmiornice oraz ogórka oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć na 2 godziny w zalewie octowej i trzymać w lodówce. Następnie wyciągnąć, osączyć z zalewy tylko samą ośmiornicę i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć i z powrotem przełożyć do talerza z marynowanym ogórkiem.
Eve
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz