poniedziałek, 2 maja 2011

Ponieważ jutro jest dzień wolny, święto 3 Maja postanowiłam dodać 2 przepisy na dobre dania z owocami morza, które jutro będę wykonywać i wiem że mogę poświadczyć że jest przepyszne i nie bardzo kaloryczne.
Mam słabość do owoców morza - więc ostatnimi czasami goszczą u mnie bardzo często na przemian z sushi.

Ośmiorniczka z ziemniakami

  • 1 kg mrożonej ośmiornicy
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Ośmiornicę rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych (jeśli posiada). Zagotować 2 l wody i na gotującą się wodę wrzucić ośmiornicę. Po chwili wyciągnąć ją i wsadzić z powrotem. Czynność tą wykonać jeszcze trzy razy. Po trzecim razie do wody dodać 2 łyżki soli, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, obraną cebulę, natkę pietruszki i ośmiornicę. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Ugotowaną ośmiornice odcedzić i przestudzić, po czym pokroić ją na małe kawałki i przełożyć do ziemniaków.

Przygotować sos: Olej zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu mielonego, papryki mielonej, dobrze wymieszać i polać ośmiornicę.
Drugi przepis to :
Ośmiornica marynowana z ogórkiem

Potrzebne składniki:

  • 2 mrożone ośmiornice
  • 1 ogórek szklarniowy
  • Na marynatę:
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu

Opis przygotowania:

Ośmiornice rozmrozić, umyć, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Ogórka umyć i pokroić w plastry. Ocet wymieszać z oliwą i cukrem. Pokrojone ośmiornice oraz ogórka oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć na 2 godziny w zalewie octowej i trzymać w lodówce. Następnie wyciągnąć, osączyć z zalewy tylko samą ośmiornicę i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć i z powrotem przełożyć do talerza z marynowanym ogórkiem.

Smacznego !!

Pozdrawiam
Eve

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz