poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Dzisiaj chciałam pokazać filmik ze swoją kolekcją zrobiony przez mojego modela - Wojciecha Wyze.
Przygotowuje się do pokazu mody w Warszawie który odbędzie się 15 maja. Im więcej się dowiem to napiszę.
Zastanawiam się nad dorobieniem do mojej kolekcji sukni inspirowanej średniowieczem aby było efektowne zakończenie przed wyjściem i ukłonieniem się ;).

http://www.youtube.com/watch?v=HoIPk3-N5Yk
 Modele
Wojciech Wyza
Julian Kupczyński
Aleksander Mucha


Dodaje także przepis na makaron z małżami, który polecam to moje szybkie danie :
Potrzebujemy :

• 200 g makaronu tagiatelle
• 100 g tartego Parmezanu
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Małże:
• 24 mrożonych małży bez muszli
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 łyżki masła
• 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, pokrojony w kosteczkę
• 1/3 szklanki białego wina
• 1 łyżka sosu rybnego
• szczypta ostrej papryczki chilli
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Szynka parmeńska:
• 120 g (około 6 - 8 plasterków) szynki parmeńskiej krojonej z kawałka, na wagę
250 ml śmietanki kremowej

Przygotowanie:
  • Małże rozmrozić i oderwać nitki wystające ze środka każdej małży. Opłukać i dokładnie osuszyć. W rondelku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju i 2 łyżki masła. Zeszklić cebulkę na wolnym ogniu (około 2 - 3 minuty), dodać czosnek a po minucie włożyć małże. Smażyć przez 2 - 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu. Wlać wino i sos rybny, odparować (około 1 minutę). Doprawić papryczką chilli, solą oraz pieprzem. Przykryć i odstawić z ognia.
  • Z szynki parmeńskiej odciąć włóknistą i twardą skórkę (po zewnętrznej stronie plasterków), pokroić ją na mniejsze kawałki i włożyć na rozgrzaną patelnię z pozostałą 1 łyżką oleju. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 2 minuty aż tłuszczyk się wytopi. Skórkę zdjąć z patelni i pozostawić do dekoracji. Na tą samą patelnię włożyć pokrojoną na paski szynkę i smażyć ją przez około 1 minutę na małym ogniu. Wlać śmietankę i zagotować. Przelać do rondelka z małżami, dodać natkę pietruszki, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę pogotować aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie, odsączyć, wyłożyć na 4 podgrzane głębokie talerze, polać gorącym sosem, posypać tartym Parmezanem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, udekorować skórką z szynki.


Smacznego !
Przepis znalazłam kiedyś w internecie - kiedy szykowałam mała kolację dla przyjaciół byli zachwyceni !

2 komentarze: